Využití potravy
Využití potravy
Využití potravy závisí hlavně na její stravitelnosti. Čím je potrava stravitelnější, tím méně zasytí a naopak.
Jídla snadno stravitelná nepotřebují mnoho trávících šťáv a bez obtíží rozkládají enzymy.
Nezatěžují trávící ústrojí. Jsou to například jídla vařená a dušená nebo jídla připravovaná v páře, jídla připravovaná bez tuku a cukru.
Taková jídla organismus lépe využije.
Jídla těžce stravitelná naopak trávící ústrojí hodně a dlouho zatěžují. Přesto lidé často dávají přednost pokrmům, které zasytí na delší dobu, před pokrmy lehce stravitelnými, po kterých brzo přijde hlad.
Těžce stravitelná jídla jsou jídla smažená a tučná, také kynutá těsta připravovaná s tukem a cukrem.
Využití potravy je nejlépe podporováno dobrou chutí k jídlu, pravidelným dodržováním doby jídla, dostatečným žvýkáním a věnováním potřebného času jídlu.
Nedbalost při přípravě, spěch a jednotvárnost při stravování chuť k jídlu otupují a snižují využitelnost potravy.
Využití sacharidů
Sacharidy se využívají průměrně z 99%, i když se jich požije mnoho najednou.
Člověk může rychle strávit větší množství škrobu z pečiva, moučníků, těstovin a jídel z brambor či rýže.
Využití tuků
Využití tuků závisí na tom, kolik se jich požije najednou a jaká je jejich hutnost.
Nejlépe se využívají oleje, husí sádlo, máslo, vepřové sádlo.
Nejmenší využitelnost mají hovězí a skopový lůj.
Využití bílkovin
Využití bílkovin závisí na jejich původu a kombinaci s dalšími potravinami. Nejlépe se využijí bílkoviny masa, vnitřností a vajec.