Vitamíny
Vitaminy
Význam vitaminů
Vitaminy jsou organické sloučeniny, většinou rostlinného původu, rozmanitého chemického složení a fyziologických funkcí. Podílejí se na aktivitě mnoha enzymů v roli koenzymů.
Tuto funkci mají všechny vitaminy rozpustné ve vodě. Vitaminy jsou pro dobré zdraví a pro život nezbytné. Jsou esenciální, organismus je nedovede vytvářet.
Zdroje vitaminů
Zdrojem vitaminů je pestrá smíšená strava. Potrava složená z většího množství rafinovaných potravin (bílá mouka, cukr, izolované tuky) je na vitaminy chudá, nebo je vůbec neobsahuje.
Hypovitaminóza, avitaminóza, hypervitaminóza
Hypovitaminózy – jsou poměrně časté a jsou způsobeny nižším příjmem jednotlivých vitaminů.
Avitaminózy – vznikají naprostým nedostatkem některých vitaminů.
Hypervitaminózy – jsou poruchy z nadbytku přijímaného vitaminu.
Vitaminy rozpustné v tucích a ve vodě, jejich funkce
Vitaminy je možno rozdělit do dvou základních skupin, a to vitaminy rozpustné v tucích (A, D, E, K) a vitaminy rozpustné ve vodě (vitaminy skupiny B a vitamin C).
Vitaminy rozpustné v tucích se vstřebávají spolu s tuky z potravy za přítomnosti žluči a mohou se ukládat v játrech. Vitaminy rozpustné ve vodě se do zásob neukládají a musí se denně přijímat v potřebném množství.
Vitaminy rozpustné v tucích
Vitamin A – retinol
Funkce
-má vliv na růst a vývoj epitelových buněk průdušek, žaludku, střev, dělohy, ledvin, aj.
-je nezbytný pro správnou funkci všech vnitřních a vnějších výstelkových epitelů
-chrání spojivky a rohovku oka před vysycháním, měknutím a slepotou
-je důležitý pro vidění za šera a pro barevné vidění
Nedostatek
-ztráta chuti k jídlu
-zpomalení růstu
-snížení odolnosti proti infekcím
-šeroslepost, světloplachost
Hypervitaminóza
-může vzniknout velkým příjmem lékové formy
-vede k cirhóze jater a kostním změnám
-nevolnost, zvracení
-apatie, hubnutí
-zvětšení jater a sleziny
-poruchy vidění
-bolesti kloubů a kostí
Zdroj
-játra, rybí tuk, žloutky, mléčný tuk (máslo, mléko, sýry)
-nejdůležitějším zdrojem je b-karoten
Od malička slýcháváme, že pokud budeme jíst hodně mrkve, budeme mít zdravé oči.
Něco na tom pravdy je. Každý si tento fakt spojuje s potřebou vitaminu A, ale větší zásluhu na zdravém zraku má provitamin (b-karoten) vitaminu A.
Zdrojem je mrkev, listové zeleniny, rajčata, papriky, šípky, meruňky, broskve, jahody, třešně, melouny a jiné vybrané druhy ovoce.
Jaké potraviny obsahují nejvíce vitaminu A? - *
-játra ledního medvěda, žraločí játra, olej z rybích jater, palmový olej, hovězí játra, rybí olej, mořské řasy, máslo, tvrdý sýr, vejce,..
Jaké potraviny obsahují nejvíce b-karotenu? - *
-palmový olej, hovězí játra, petržel, červená paprika, mrkev, špenát, cibule (nať), kapusta, šípek, rajče,..
Vitamin D
Vzniká v pokožce ozářením ultrafialovým zářením z 7-dehydrocholesterolu.
Nadměrným sluněním nevzniká nebezpečný nadbytek, množství vznikajícího vitaminu D je zpětně regulováno.
Funkce
-působí na vstřebávání vápníku a fosforu
-ovlivňuje mineralizaci nově tvořené kostní tkáně
-v ledvinách ovlivňuje vylučování vápníku a fosforu
-stimuluje sekreci inzulinu
Avitaminóza
-křivice
Hypervitaminóza
-nadměrné zadržování vápníku a fosforu
-nechutenství
-bolest hlavy
-zvracení, průjmy
Zdroj
-játra, rybí tuk z jater tresky, vejce, mléko
Jaké potraviny obsahují nejvíce vitaminu D? - *
-olej z rybích jater, tuňák, kakaové máslo, rybí olej, sleď, žloutek, tvrdý sýr, vejce, máslo, hovězí játra,..
Vitamin E
Funkce
-účinný antioxidant
-zvyšuje obranyschopnost organismu
-brání vzniku rakoviny, infarktu, mozkové mrtvice, zánětu kloubů
-brání vzniku cukrovky
Hypovitaminóza
-únava
-svalová slabost
-poruchy krevního oběhu
-rychlejší rozpad červených krvinek
-zánět ledvin
-předčasné stárnutí
-pomalé hojení ran a zánětů
-snížení výkonnosti imunitního systému
Zdroj
-olejnatá semena (mák, ořechy, sezam, sója), naklíčené obiloviny, pečivo z celozrnných obilovin, sójový olej, játra, žloutek, mléko, vnitřnosti, maso
Jaké potraviny obsahují nejvíce vitaminu E? - *
-sojový olej, ovesné vločky, kukuřice (celé zrno), ledvinky, olivový olej, rýže celozrnná, hovězí maso, ječná mouka, žloutek, sardinky,..
Vitaminy rozpustné ve vodě
Vitamin B1
Funkce
-chrání nervy před záněty
-prevence zánětů kloubů a aterosklerózy
-pomáhá překonávat stresy, deprese
Hypovitaminóza
-postihuje nervovou soustavu, srdce, svaly, ledviny a trávící soustavu
Avitaminóza
-nemoc beri-beri (poruchy srdeční činnosti, onemocnění nervstva a mozku, nechutenství, zvracení)
Zdroj
-pivovarské kvasnice, celozrnné mouky, různá semena, žlutá a zelená zelenina, maso, vnitřnosti, mléčné produkty
Jaké potraviny obsahují nejvíce vitaminu B1? - *
-suché fazole, vepřové maso, suchý hrách, česnek, špek, hovězí ledvinky, ovesné vločky, kukuřice (celé zrno), cibule, rýže celozrnná,..
Vitamin B2
Funkce
-umožňuje vidění za šera
-vliv na růst a plodnost
-vytváří střevní mikroflóru
Hypovitaminóza
-popraskané rty a koutky úst
Zdroj
-kvasnice, obilné klíčky, luštěniny, lipový květ, maso, mléko, vejce, játra, ledviny
Jaké potraviny obsahují nejvíce vitaminu B2? - *
-hovězí játra, sardinky, sýr niva, vejce, vepřové maso, tvrdý sýr, suché fazole, suchý hrách, petržel, hovězí maso,..
Vitamin B3
Funkce
-snižuje hladinu cukru v krvi
-podporuje krevní oběh
-působí na srážení krve
-snižuje riziko infarktu
Hypovitaminóza
-únava
-bolest hlavy
-změny na kůži
-špatné trávení
-vyšší hladina cholesterolu
-záněty kloubů
Avitaminóza
-nemoc pelagra (kožní poruchy – zrudnutí, svědění, puchýře; záněty trávící trubice, nervové poruchy)
Zdroj
-kvasnice, luštěniny, obilné klíčky, slunečnicová semena, maso, mléko, játra, vejce
Vitamin B5
Hypovitaminóza
-poškození nervové soustavy, kůže, tvorby bílých krvinek, jater a nadledvin
Zdroj
-kvasnice, celozrnné pečivo, pšeničné klíčky, luštěniny, ořechy, játra, mléko, vejce
Vitamin B6
Funkce
-odbourávání svalového glykogenu při svalové práci (svalová výkonnost)
Hypovitaminóza
-křeče
-anémie
-slabost, ospalost
-nevolnost, zvracení
-záněty spojivek a kůže
-popraskání rtů a koutků úst
Zdroj
-obilné klíčky, celozrnné mouky, luštěniny, některé zeleniny (hlavně listový salát)
Jaké potraviny obsahují nejvíce vitaminu B6? - *
-hovězí játra, rybí jikry, tvaroh, kukuřice (celé zrno), sardinky, hovězí maso, hovězí ledviny, kuřecí maso, králičí maso, rýže celozrnná,..
Kyselina listová
Funkce
-tvorba červených krvinek
-podporuje vylučování trávících šťáv
-podporuje duševní zdraví
Hypovitaminóza
-poruchy růstu a krvetvroby
-anémie
-bledost
-nechutenství
-zapomnětlivost
-nespavost
Zdroj
-zelená zelenina (hlavně listová), obilné klíčky, celozrnné mouky, luštěniny, ořechy, vejce, mléko, játra, ledviny
Jaké potraviny obsahují nejvíce kyseliny listové? - *
-kukuřičné klíčky, telecí játra, pšeničné klíčky, hovězí játra, zelené fazole, petržel, drůbež, špenát, meloun, vepřové maso,..
Vitamin B12
Funkce
-působí proti chudokrevnosti
-podporuje růst a chuť k jídlu (u dětí)
-prohlubuje paměť a schopnost učení
-zdravé nervy
Hypovitaminóza
-při žaludečních a střevních chorobách, u vegetariánů, při metabolických poruchách
Zdroj
-játra, ledviny, srdce, vaječný žloutek, mořské ryby, maso, sýry
-pro vegetariány je vhodným zdrojem vitaminu B12 například zakvašovaná zelenina
Jaké potraviny obsahují nejvíce vitaminu B12? - *
-hovězí játra, skopové maso, žloutek, hovězí ledvinky, vejce (celé), hovězí maso, vepřové maso, mléko,..
Vitamin H
Hypovitaminóza
-při dlouhodobějším střevním onemocnění (po několika týdnech bez příjmu vitaminu H)
-červenání a šupinatění kůže
-ztráta vlasů
-únava
-nechutenství
-bolesti svalů
-zvýšená hladina cukru a cholesterolu v krvi
-deprese
Zdroj
-obilné klíčky, celozrnná mouka, sója, ořechy, kvasnice, houby, játra, maso, vejce, mléko
Jaké potraviny obsahují nejvíce vitaminu H? - *
-hovězí játra, houby, hovězí ledvinky, vejce celé, brambory, květák, drůbež, mléko, hovězí maso, tvrdý sýr,..
Vitamin C
Funkce
-správná funkce tkání, svalů, cév
-odbourávání cholesterolu
-podporuje vstřebávání železa
-prevence chudokrevnosti
-duševní zdraví
Hypovitaminóza
-únava
-nechutenství
-podrážděnost
-krvácení dásní
-bolesti hlavy, kostí a lýtkových svalů
-hlavně v jarních měsících
Avitaminóza
-kurděje (únava, anémie, krevní výrony pod okosticí, v kůži a svalech, krvácení dásní, vypadávání zubů)
Zdroje
-zelenina (paprika, křen, nať petržele a celeru, kapusta kadeřavá a růžičková, brokolice, pažitka, červené zelí,..)
-ovoce (černý rybíz, šípky, jahody, kiwi, pomeranč, citron, grep,..)
Jaké potraviny obsahují nejvíce vitaminu C? - *
-šípky, červená paprika, petržel, černý rybíz, kopr, růžičková kapusta, květák, jahody, špenát, kiwi,..
Vitamin C nelze přijímat do zásoby.
Mnozí lidé se domnívají, že pokud zvýší spotřebu potravin bohatých na vitamin C a zkonzumují vitamin s výživovou hodnotou např. na jeden týden, nebudou muset již celý týden vitamin C konzumovat a tělo si každý den z přijatého množství odebere jen potřebnou dávku vitaminu.
Realita je jiná. Ať sníte sebevětší množství vitaminu C, tělo si stejně odebere jen potřebné množství, které postrádá v onen den a zbytek bez užitku vyloučí.
* - potraviny obsahující daný vitamin jsou uvedeny sestupně podle množství obsaženého vitaminu
Př. Vitamin A – játra ledního medvěda obsahují nejvíce vitaminu A, žraločí játra méně a z uvedených potravin obsahuje nejméně vitaminu A vejce.