Sedm pilířů výživy
Sedm pilířů výživy
Bílkoviny (proteiny)
jsou základními stavebními kameny našich těl, které musí být neustále obnovovány.
Svaly, orgány, krev, mnohé hormony a enzymy se skládají z bílkovin.
Denně jich potřebujeme nejvýše 0,8 g na 1 kg tělesné hmotnosti.
Tuky
dělají tloušťku, ale současně jsou životně nezbytné.
Jen s tuky může organismus přijmout a využít vitaminy rozpustné v tucích.
Tuky obsahují esenciální mastné kyseliny, které regulují metabolismus tuků.
Tuky mají dvojnásobek kalorií než bílkoviny a sacharidy. Proto se jich nemá denně přijímat více než 80 g (jako pomazánkový tuk, při pečení a smažení, skryté tuky v potravinách); to odpovídá asi 30%celkové energetické potřeby.
Ve skutečnosti jejich spotřeba dosahuje 130 g i více.
Sacharidy
jsou naším nejdůležitějším zdrojem energie. Činí 55% celkové potřeby energie a vyskytují se hlavně v rostlinných potravinách.
Dělíme je na cukry (hroznový, ovocný, řepný) a škroby (obiloviny, brambory, luštěniny, zelenina, ovoce).
Pro běžnou výživu se doporučuje 10% cukrů a 45% škrobů.
Vitaminy a minerály
Hrají klíčovou roli při tvorbě buněk, metabolismu a ve všech biochemických procesech v těle.
Jsou to nepostradatelné životní a účinné látky, které pokládáme za nekalorické.
Voda
je základní součástí našeho těla.
Dopravuje rozpuštěné látky do buněk.
Balastní látky - vláknina
Jsou většinou nestravitelné rostlinné součásti potravy.
Přesto je potřebujeme pro náš metabolismus, zajišťují totiž řádné trávení.
Denní příjem se doporučuje až 40 g.
Balastní látky jsou obsaženy v celozrnných výrobcích, ovoci, zelenině, bramborách, luštěninách, ořechách.
Pročišťuje střeva, příznivě působí při zácpě, zpomaluje vyprazdňování žaludku a navazuje pocit sytosti.
Nadbytek vlákniny může způsobit její bobtnání v trávicím traktu a nadýmání.