Breakfast aneb zdravá snídaně - základ dne..
Snídaně? No time, No problem!
Ne každý má pracovní dobu nastavenou na „až přijdu, přijdu“.
Ne každý si může dovolit prosedět třičtvrtěhodinku za kuchyňským stolem a malými pomalými sousty vychutnávat makový koláč a šálek ovocného čaje nebo křupavý bagel s lučinou.
Je konec zadrobeným klávesnicím od narychlo zhltnutého rohlíku po příchodu do práce.
Je konec pracovním dokumentům umaštěným od vlašského salátu z bufetu „od naproti“.
Řádná snídaně je základ dne.
Není v tom žádné kouzlo, fígl. Nepotřebujete žádné „extra“ suroviny ani mnoho času, abyste si nemohli vytvořit zdravou, chutnou a skvěle vypadající snídani...
Proč se věnuji snídani jako jedné jednotlivé kapitole?
Možná proto, že je to nejdůležitější jídlo dne..
Snídejte zdravě
Když spíme, metabolismus se zpomalí,s prvním jídlem se ale opět rozběhne. Pokus snídani vynecháme, metabolismus bude stávkovat tak dlouho, dokud se nenajíme. Organismus potřebuje mít stálý přísun energie, aby si s ní mohl hospodařit v průběhu celého dne. Pokud snídani vynecháte a prvním jídlem je až oběd, dochází k nerovnoměrnému příjmu energie. Takže až do oběda bude naše tělo spalovat méně kalorií, než by spálit mohlo. Organismus totiž postrádá stálý přísun energie a automaticky se přepne na úsporný režim, takže jakoukoliv následně přijatou energii ukládá do zásoby, aby byl připraven na další hladovění. Tak si nevědomky zaděláváme na obezitu. Přitom by stačilo tak málo..
Anglické slovo snídaně („breakfast“) znamená přerušení nočního půstu neboli nočního hladovění („breaking the fast“).
Tělo v průběhu osmihodinového spánku spálí přibližně 1800 kJ a po probuzení potřebuje dodat palivo. A podobně jako auto nepojede na prázdnou nádrž, ani tělo a mysl se nenastartují bez snídaně.
Není snídaně jako snídaně..
Zapomeňte na snídani „jako z rychlíku“. Pokud zhltnete krajíc chleba s máslem vestoje nebo za pochodu, nedostaví se pocit sytosti. Za pár hodin vám bude kručet v žaludku a navíc riskujete trávící obtíže.
Záleží na tom, co se snídá. Člověk by si mohl říct, že když ráno jí, může si dopřát něco kaloričtějšího, protože to během dne rychle spálí. To je sice možné, ale v rámci zdravé výživy bychom měli na vídeňské párky s hořčicí, čokoládové croissanty nebo chleby s máslem a medem zapomenout.
Na druhou stranu, pokud zdravá strava znamená smysl vašeho života, podobné lahůdky nebudete ve vašem jídelníčku postrádat.
Co snídat?
Chleba
Plátky celozrnného chleba (graham, celozrnný se slunečnicovými nebo dýňovými semínky, žitný..) jsou dobrým základem vaší snídaně. Pro pravidelný stravovací režim jsou stokrát lepší než sladký povidlový koláč.
Celozrnná mouka je významným zdrojem magnesia, hořčíku, fosforu, železa, zinku a mědi.
Je bohatá na vitaminy skupiny B a vitamin E, zatímco běžná rafinovaná bílá mouka nemá z hlediska zdravé výživy vekou hodnotu. Celozrnné pečivo obsahuje také stokrát více vlákniny než bílá mouka.
V případě, že nemáte možnost nebo čas každý den kupovat čerstvý chléb, nakrájejte ho na krajíčky a uložte ho jako jednotlivé porce do mrazáku. Balíčky chleba potom postupně vyndávejte večer, abyste ho k snídani měli v normálním stavu nebo ho rozmrazte až ráno v mikrovlnce (bude jako právě upečený).
Na chleba je vhodné mazat rostlinné tuky se sníženým množstvím tuku např. Flora light, Perla tip apod.
Cereálie
Dáváte-li přednost cereáliím, pak vybírejte spíše müsli bez přídavku cukru.
Müsli si můžete připravit také sami doma. Stačí smíchat nasucho opražené ovesné vločky a s kousky oblíbeného ovoce a oříšky.
Mléčné výrobky
Mléčné výrobky kupujte spíše polotučné než plnotučné. Například jogurty s obsahem tuku do 2% a neslazené. Ideální je tvaroh s obsahem tuku 20%, ne odtučněný s 0% tuku. Odtučněním totiž mizí vitaminy.
Tipy na zdravou, vydatnou a nutričně vysokou snídani
1)
-Rýžové a celozrnné lupínky s polotučným mlékem
-Ovocný salát (jablko, pomeranč, banán,..)
-Bílý jogurt
-Mátový čaj
2)
-Celozrnné pečivo
-Pažitková pomazánka z rostlinného tuku (Flora light) a tvarohu
-2 rajčata
-Ovocný čaj
3)
-Ovocné müsli s bílým jogurtem
-Mandarinka
-Bílá káva
4)
-Loupák s máslem
-Ovocný jogurt
-Jablko
-Jasmínový čaj
5)
-Dva plátky celozrnného chleba s rostlinným tukem (Flora) a tvrdým sýrem (Eidam 30%)
-Salátová okurka na ozdobu
-Ředěný 100% pomerančový džus